Back to life project

I 2013 startede fysioterapeut Karsten Ekmann og Mikkel Holmegaard med at holde foredrag sammen på fysioterapeut-skolerne rundt om i landet.
Vi forklarer, hvad der gør, at man som patient opnår mål, som alle lægerne siger, er umulige!!
Hvad kræver det fra patientens side og hvad det kræver fra fysioterapeutens side og hvordan det egentligt er at være patient og være fanget i et håbløs kasse- system, hvor – hvis man ikke passer ind med sin skade eller manglede funktions niveau – oplever, at kassen lukkes.

Da Karsten bad mig skrive en halv side om vores samarbejde, og hvad han ville bruge det til, blev jeg både glad og ikke mindst bekræftet i, at han var stolt af vores samarbejde, og mine fremskridt. Og jeg gik hurtigt i gang med overvejelserne om hvad jeg ville skrive, og havde ingen anelse om hvor svært det ville være kun at skrive en halv side om vores samarbejde og det vi har opnået sammen – og det blev da også en del længere.

D. 3. Marts 2006 blev jeg stukket i halsen til en gymnasiefest i Aalborg. En veninde fra skolen blev angrebet til festen af hendes jaloux eks kæreste, og jeg forsøgte at komme til undsætning, men det var desværre for sent. Knivstikket var 11cm dybt, og gik direkte ind i rygsøjlen, skar en pulsåre over og ødelagde det meste af nerverne der forbinder hjernen med musklerne i venstre arm, skulder, nakke, hånd og dele af bryst og ryg.

Jeg stod nu overfor den hårdeste kamp i mit liv, og jeg ledte efter ingen halve løsninger. Jeg var klar over med det samme, at det måske ville tage mange år at komme tilbage, men jeg troede fuldt og fast på at det ville lykkedes. Lægerne holdt informationerne om skaden tæt ind til kroppen, og nogle eksperter jeg har mødt på min vej, mente endda at en forbedring på 5-10% ville være urealistisk. Jeg var 19 år gammel – følelsesløs fra brystet, henover skulderen, ned over ryggen, op af nakken og langt ned af armen. Musklerne i armen var hårdt medtaget og nerveforbindelsen var direkte væk til fire store muskler i min venstre arm. Jeg skulle nu ændre min egen fremtid, og jeg ledte efter det perfekte samarbejde – og det fandt jeg.

Jeg blev anbefalet fysioterapeut Karsten Ekmann af andre ude i byen (Aalborg), der havde arbejdet med ham. Allerede ved første møde mærkede jeg potentialet, og følte at Karsten var den rigtige til at hjælpe mig. Episoden på mit gymnasium, der kostede mig førligheden, var nu blevet en landsdækkende begivenhed, og havde inden besøget hos Karsten, arbejdet med to andre fysioterapeuter og mange læger. Her mærkede jeg ikke rigtigt lysten til at hjælpe nogle steder – mærkede bare fornemmelsen af, at de ”gerne ville have ham fra Hasseris Gymnasium…”, så de kunne sige at han fik behandling her. Fik straks en anden opfattelse hos Karsten. Jeg følte interessen i hans arbejde og mærkede at min skade interesserede ham. Han var ligeså interesseret, som jeg selv, i at gøre skaden god, og det var lige sådan et samarbejde jeg ledte efter.

Karstens og mit samarbejde strækker sig nu over halvandet år, og jeg har aldrig følt, at han ikke var forberedt på min sag. Han har altid vidst præcist hvad der skulle ske, og er der opstået en hurtig pause, finder han hurtigt en ny, kreativ og sjov øvelse, jeg lige kan lave mens vi venter. Han er en hård negl, og hans træning er ny og spændende – hver gang – trods at han har fået mig til a flytte min smertegrænse… igen… og igen. Trods Karstens benhårde stil og hans forbavsende resultater med mange patienter, deriblandt mig selv, er Karsten et menneske med benene på jorden, der sætter sig ind i hver eneste individuelle sag med samme entusiasme og energi.

Karsten er kort sagt en menneske med hjertet på rette sted, en benhård træner/coach, der ved at man ikke kommer liggende til resultater, og han lader dig kæmpe for dem. Karsten har altid et svar parat, og han er lynhurtigt klar med nye idéer, hvis en smerte eller mindre skade forhindrer dagens øvelser, så man stadigvæk får det optimale ud af dagens træning.
De fremskridt jeg har opnået, har selvfølgelig krævet mindst ligeså lang tid uden for træningen med Karsten, og han har altid været beskeden med hans rolle i min træning, og siger at jeg selv har klaret meget udenfor vores træning, og at han ikke kan tage æren for det jeg har opnået, men det passer ikke helt. Mine fremskridt har kun været mulige af nogle få årsager: Min egen vilje, Karstens kreativitet og hans gode vejledning. Karstens ideer til ny træning er nogle gange så kreative, sjove og naturlige, at en ung knægt som jeg selv, ikke altid føler at jeg er midt i hård træning, men nærmere midt i en lille konkurrence med sig selv, – til tider kan det endda føles som en leg. Jeg mærker hurtigt fremskridtene, og har selv let ved at sætte nye mål.

Jeg formåede at kæmpe videre, og ikke lade mit liv gå i stå på grundt af mit nye handicap. Sideløbende med mine store fremskridt, har jeg haft nogle rigtigt store præstationer. Præstationer som har været suverænt hjulpet af det gode samarbejde med Karsten og mine store fremskridt. Har blandt andet taget dykkercertifikat, bestået livredderprøven, kommet tilbage til at bruge begge mine hænder i håndbold, står nu igen i mål i fodbold og mange andre ting. Spiller i dag håndbold på divisions niveau og har et par kampe på Aalborg KFUMs jyllandsseriehold i fodbold – som målmand.

Bruger i dag min arm til ca. 80-90 % af de daglige prøvelser. Nervekontakten er tilbage i venstre arm, og mangler nu kun noget mere styrke i nogle af de store muskler. Der er stadigvæk udsigt til bedring i min arm, og så længe der er det, vil jeg samarbejde med Karsten, for her føler jeg, at jeg opnår de største fremskridt. Jeg har gået fra at være en handicappet, ung mand, til nu at være at være en ung mand, der starter idrætsuddannelse næste år, og har fornyede sportslige mål, og ser det muligt at komme tilbage på det høje niveau jeg var før.
Jeg er Karsten meget taknemmelig – han har fået det bedste frem i mig, og sammen har vi opnået forbilledligt store fremskridt.

Mikkel Holmgaard